Kuupäev: 03. June 2010, kl 18.03
[
www.tarbija24.ee] Toiduliit alustas tänasest sealiha teavituskampaaniaga, mille eesmärk on murda müüti sellest, justkui sealiha oleks väga rasvane, ebatervislik ja paksuks tegev.
Kõige rammusam osa on peekon - mahlane pekist ja taist läbikasvanud kondita küljeliha, mis sisaldab 35 protsenti rasva.
Samuti sisaldab sealha rohkelt valku, tsinki ja magneesiumi.
TTÜ toiduainete instituudi toiduteaduse õppetooli juhataja professor Raivo Voki sõnul ei ole olemas halba toitu, küll aga võib olla halb toitumine. Vokk märkis, et sellises koguses, nagu me tavaliselt liha sööme - keskmiselt paarsada grammi päevas - ei tee meid ka sealiha paksuks.
Ka rasva ennast ei tasu tema sõnul karta. «Rasv annab maitset, lõhna ja värvi,» tõdes Vokk. «Ja kui te toidus tahate sellele tähelepanu pöörata, mis tegelikult teil aitab söögiisu tõsta ja samas täiskõhutunnet kiiresti esile kutsuda, et ei tekiks ülekaalu, ülesöömist, siis selleks on ka rasva vaja,» lisas ta.
Professori sõnul halvustatakse siga sageli ka seetõttu, et ta on paljudele räpane, must loom, mis ei vasta aga tegelikkusele. «Seal ei ole higinäärmeid ja selleks, et oma kehatemperatuuri kuigivõrd alandada, ta püherdab poris, et saada vesijahutust. See on eluliselt vajalik,» selgitas Vokk. Samas ei käi siga tema sõnul kunagi asjal seal, kus on tema jalutuspiirkond.