Kaaluabi uudised
Kööginurk
Kaalu langetamine
Tervisesport
Motivatsioon
Muud jutud
Kaalu kaotus – pole alati rasva kaotus
Saatis: tupsu36
Kuupäev: 24. April 2011, kl 21.25

Leidsin ühe päris asjaliku artikli ja kopeerin selle siia ka, et teistele ka infot jagada.





Kuigi põhiliseks rasvumise näitajaks on kaal, ja seda on kerge kõikjal mõõta, kuid see ei näita veel rasvumise ulatust. Seetõttu on inimesed ekslikul teel – soovist võidelda rasvumisega, on mindud kergemat teed, ja asutud võitlema kaaluga. Aga see on PõHIMOTTELISELT VALE.

Kui keegi siin rõõmuga teatab, et on kaotanud kaalust 5 kilo, kas see on siis nii, et temal on rasva vähenenud 5 kilo. EI ja veel kord ei! Kaal – see on ÜLDINE NÄITAJA, mis koosneb muidugi nii rasva kaalust, kuid ka skeletist, lihastest, siseorganitest, keha erinevatest vedelikest…+ veel sellest, mida praktiliselt MITTE KEEGI ei taha üleüldse arvestada – see on SEEDETRAKTI sisaldus, mis võib muutuda VÄGA SUURTES piirides!

Vaatleme sellist piltlikku situatsiooni. Esimesel päeval te sõite ja jõite midagi maitsvat ja väga palju (näit, Jõulupühad), ja nii, et teile järgmine päev toit enam üldse ei istu. Seetõttu te teine
päev ei söönud midagi. Kui nüüd mingi „kaaluhull“ kaalus ennast teise ja kolmanda päeva hommikul, siis vahe voib olla küllalt margatav – 3 kg või isegi rohkem. St., et ööpaevaga te kaotasite ligi 3 kg, aga, kui palju selles 3 kilos on teie kaotatud pekki?

Siin peate ennastkurvastama – mitte grammigi. Peale esimest õgimist toitaineid teie kehas jätkub täielikult ka järgmisteks päevadeks ja jääb isegi üle – seega organismil pole olnud mitte mingisugust vajadust minna rasvavarude kallale. Terve kaalu kadu pole muud, kui soolte tühjenemine, aga ka vee kadu higistamise, uriini ja kopsude kaudu hingamisprotsessi käigus. Kokkuvõttes – selles uhkes kaalukaotuses 3 kilo on rasva kaotus 0 kilo.

Teine näide. Palava ilmaga on inimene higi kaudu võimeline kaotama päris palju vett. Vett võite kaotada ka ilma palava ilmata, kasutades uriini väljastavaid ravimpreparaate. Sellistel juhtudel võite kaotada isegi kuni 10 kilo, aga rasva kaotus, nagu ka esimeses näites on ikka –0 grammi, 0 kilo.

Kurb, kuid tõsi on see, et seda efekti kasutavad tihti oma klientide petmiseks nii küllalt paljud ebaausad „dieedispetsialistid“, kuid ka imetablettide pakkujad – peaasi, kui klient on õnnelik kaotatud KILODE üle.
Sama tihti sisaldavad „kõhnumisvahendid“ kõhtu lahtistavaid komponente. Ühest küljest on see isegi hea, sest tihti kaasneb ülekaaluga ka kõhukinnisus, kuid kaalukadu suuremast tualetiskaimisest – kas pole naiivne uskuda/arvata, et võitlete rasvumisega?

Vaatame nüüd, millised on organismi BIOLOOGILISED võimalused üleüldse rasvast vabanemiseks.
Põhiliselt sõltub see valitud dieedist – mille põhiidee seisneb kõigile teada tõsiasjast – tuleb luua negatiivne energeetiline bilanss. Et organism oleks SUNNITUD kasutama OMA rasvavarusid. Aga milline võib siis olla see negatiivne bilanss.

Vastavalt ööpaevasele kalorikogusele jaguneb see kolme gruppi:
1. Põhiline/õige dieet
selle juures ööpaevane kalorite kogus enam-vahem vastab inimese ööpaevasele põhiainevahetuse vajadusele - 1700-2200 kcal. Negatiivne bilanss peaks sellisel dieedil olema umbes 200-500 kcal, sel puhul rasv kaob pidevalt ja kindlalt, kuid väga aeglaselt - ca 20-50 g ööpäevas
2. Redutseeritud (vahendatud kaloritega) dieet.
ööpaevas - 1200-1500 kcal, negatiivne energeetiline bilanss - 500-900 kcal, ja ka selle puhul organism on suuteline kulutama oma
rasva vaid 50-100 g.
2. Karm dieet.
Ööpaevas - 400-800 kcal, negatiivne energeetiline bilanss - 1400-1800 kcal, organism suudab Ööpaevas maksimaalselt ära kulutada heal juhul kuni 200 g rasva.

Seda õiget ja põhilist dieeti aga enamus inimesi ei armasta – selle aeglase protsessi tõttu. Mis parata – 10 kilo pekki koguda 10 aastat – oli aega küll, aga selle peki kaotamiseks kulutada 10 kuud – sellega pole keegi nõus, vähemalt kaasaegsed naised.

Täitsa omaette on – täielik nälgimine, kus inimene üldse ei saa toitaineid, vaid ainult puhast vett. Huvitav moment on see, et seda on tunduvalt kergem taluda, kui karmi dieeti. Nälja kaudu kaalukaotust uurides on eri teadlased saanud erinevaid tulemusi – kellel on õnnestunud ööpaevas kaotada 1 kg, kellel vaid 0,5 kilo.

Selline kaalukaotus teeks kõik meie dieeditarid õnnelikuks, aga…......
Esitame endale küsimuse – kas see efektne kaalukaotus tuli rasva arvelt või mitte. Muidugi MITTE!

Nälgija organism kulutab suhteliselt vähe energiat – füüsilisel aktiivsusel maksimaalselt 1800-2000 kcal oopaevas, mis vastaks umbes 200 g rasvale (nagu ka karmi dieedi puhul). Kuid kogu ülejäänud kaalu kadu toimub teiste pehmete kudede arvel. Naljas organism läheb valkude kallale, et sellest teha glükoosi, sest glükoos on vajalik Krebsi tsükli
katalüsaatori sünteesimiseks. (Krebsi tsükkel – organismis energia saamise peamine allikas).

Vaat siin on see „nokk kinni saba lahti“. Rasvadest organismis toodetakse „kütus“ Krebsi tsükli jaoks, kuid et seda kütust „põletada“ ongi vajalik see glükoosist sünteesitav katalüsaator, mille varu peab pidevalt täiendama.

Seega, ka näljutamine – on üks näide, kus üldkaalu kaotus on tunduvalt suurem, kui rasva kaotus, ning, nagu nägite, et ka kõige radikaalsema dieedi või näljutamisega on rasva maksimaalne kadu organismis vaid 200 g ööpäevas. Kui teie kaal kaob kiiremini, siis on HÄDAVAJALIK omale selgeks teha, mille arvel see toimub.

Aga, on võimalik ka selline situatsioon – rasva kadu on suurem, kui kaalu kadu. See võib esineda, kui turske inimene tahab kaalu kaotada kehakultuuri abil. Sellel juhul organismis toimub üheaegselt kaks protsessi – väheneb rasva mass ja suureneb lihasmass. Kuna teine protsess osaliselt kompenseerib esimese, siis ÜLDISE kaalu kadu on väiksem….....aga meie tavainimene ei ole rahul ka sellise tulemusega.

Kuid on olemas ka täiesti uskumatu situatsioon – rasv kaob, kuid kehakaal tõuseb! See on võimalik, kui inimene pikaajalisest nälgimisest väljub aeglaselt ja siis mingi aeg jätkab redutseeritud dieediga, kus on küllaldaselt kvaliteetset valku. Sel juhul organism jätkab oma rasvavarude kasutamist energeetilistel eesmärkidel kiirusega ca 100 g päevas. Kuid
paralleelselt toimub juba taastumisprotsess (nälgimisel kaotatud pehmed koed), kusjuures see kaalu tõus voib olla ööpäevas 200-300 gr.

Kokkuvõtteks – tehke endale selgeks, mida soovite kaotada – KAS KAALU VOI RASVA? Need mõisted ei ole võrdsed.
Kuid ükski dieet ei ole täiuslik vahend rasva kaotamiseks, kui sellega ei kaasne kehaline koormus, aga ka siin on omad NIPID.

KERGE füüsiline koormus on tükk maad kasulikum ja tervislikum, kui raske või pikaajaline koormus:
Kergel füüsilisel koormusel (jalutuskaik, jooga, hingamisharjutused – eriti diafragmahingamine) paraneb SEEDEORGANITE VEREVARUSTUS – paraneb seedimise kasutegur, organismi kvaliteetsem varustamine toiduga.
Raskema või kestvamal koormusel (tavalised 1-2 tunnilised aeroobika voi muud trennid) – seedeprotsessid on tunduvalt maha surutud. Seedimine pidurdub nii seedesusteemi halvema verevarustuse, kui ka närvisusteemi pidurdava moju tottu.

Edasi – füüsiline aktiivsus kutsub esile soojuse eraldumise. Kui inimene lebab/on liikumatult, kuid pingutatud lihastega, nagu, näiteks joogas, siis soojaeraldus võrreldes rahuolekuga suureneb vaid 10%. Kui me mitte eriti intensiivselt liigutame aeroobikas/kepikonnil kätejalgadega, siis soojatootlikkus tõuseb juba 60-70%. Raskel lihastööl voib soojatootlikkus suureneda aga kuni 20 KORDA.

Ja siin on mõõdukal (10%) temperatuuri tõusul suured eelised:

* Suurenevad sidekoe, lihaste, liigeste elementide elastsuse omadused.
* Suureneb liigeste liikuvus, lihaste venivus, väheneb traumade tekkimise oht
* Väheneb vere viskoossus, see kergendab südame tööd.
* Suureneb ainete lagunemise kiirus, mis võimaldab vabaneda suuremal energiahulgal,
mis võib olla ära kasutatud nii lihaste liigutamiseks, kui ka üleliigse rasva põletamiseks.

Ja veel mitmed eelised.



Kui aga soojuse tekkimine on mõõdukast kõrgem, siis organismil on hädavajalik sellest õigeaegselt ja vajalikus koguses lahti saada, kuid kahjuks, väga mitut tüüpi kaasaegsed „ilusad ja keha trimmivad“ naiste spordirõivad, ega ka keemiat täis kehahooldusvahendid ei võimalda seda vajalikus mahus ei konvektsiooni, ei kiirguse ega ka naha kaudu aurumise teel.

Üks originaalne näide ujujatest. Mõtlete, et kehast jahedamas vees ei tohiks ju olla mitte mingit probleemi üleliigsest soojusest lahti saada. Siin aga eksite.
Mingi looduse omapara tõttu enamus inimesi ei suuda vees higistada, aga vähemalt 20 % soojusest
keha PEAB välja saatma higi kaudu. Aga higi ei ole mitte vesi, vaid selle kaudu väljuvad kehast ka paljud mürkained. Siis nende väljutamiseks keha otsib teisi võimalusi…mis kõik taanduvad läbi neerude. See on aga neerudele ABSOLUUTSELT ülearune töö, ülearune koormus, ning selle tõttu eriti tihti esineb neeruhaigusi just elukutseliste ujujate juures.

Valikud: VastaOsunda
Re: Kaalu kaotus – pole alati rasva kaotus
Saatis: foxlife
Kuupäev: 24. April 2011, kl 21.37

Lugesin praegu üle kahe rea aga oli juba niigi aru saada, et tegu on väga hea ning kasuliku artikliga. Homme prindin selle tööl paberile ja õhtul kodus loen süvenenult (ei meeldi lugeda arvutis pikki tekste). Igastahes paar enda tõde kaalu/rasva langetamisest leidsin selles artiklis küllthumbs up

Valikud: VastaOsunda
Re: Kaalu kaotus – pole alati rasva kaotus
Kuupäev: 25. April 2011, kl 07.56

Väga huvitavat artiklit oled meiega jaganud... Tänan...

Valikud: VastaOsunda
Re: Kaalu kaotus – pole alati rasva kaotus
Saatis: Elinka
Kuupäev: 26. April 2011, kl 08.17

Seepärast meeldib mulle Tanita kaal, mis näitab keha seisu - rasva-, vee-, lihaste protsenti, rasva sisaldust südame piirkonnas jne. Kui kaalun igal hommikul (kuigi siin keskkonnas seda ei soovitata smiling smiley), siis näen, mille arvelt on kaal langenud. Ja vahest on tõepoolest just lihaste või vee ja mitte rasva arvelt.

Artikkel on väga informatiivne, kuid minu jaoks natuke depressiivne smiling smiley, kuna ütleb enamuse asjade kohta, et see ei ole hea ja see ei mõju hästi smiling smiley)). Aga eks me kõik valime enda jaoks sobivaima kaalu langetamise meetodi ja midagi ei jää üle kui katsetada ja proovida smiling smiley))

Ja ma arvan, et hea tuju ja positiivse meele säilitamine sel ajal on kõige olulisem, siis tunned rõõmu igast kaotatud 100gr või 1 cm-st smiling smiley).

Jõudu meile kõigile!!!

Valikud: VastaOsunda
Re: Kaalu kaotus – pole alati rasva kaotus
Saatis: savikass
Kuupäev: 26. April 2011, kl 11.36

Hea artikkel, palun pane algallika link ka.

Valikud: VastaOsunda
Re: Kaalu kaotus – pole alati rasva kaotus
Saatis: tupsu36
Kuupäev: 27. April 2011, kl 08.49

Algallika link ise on see: [web.zone.ee]
Konkreetne teema on kõige kõige all, kuid siin on veel palju põnevat lugemiseks ja enese harimiseks

Valikud: VastaOsunda


Sellesse rubriiki võivad kirjutada ainult registreeritud kasutajad.