Kaaluabi uudised
Kööginurk
Kaalu langetamine
Tervisesport
Motivatsioon
Muud jutud
päevane kalorinorm ja muud küsimused
Saatis: Verena
Kuupäev: 15. January 2013, kl 21.34

Tere kõigile.

Olen siin keskkonnas päris uus. Kokku kasutanud umbes 2 nädalat.
Lugedes siin erinevaid postitusi, märkan, et enamustel on päevane kalorinorm kusagil 1400 kalori ümber. Minu päevaseks normiks on 1718 kalorit (kaal 81 kg, pikkus 170, minimaalselt aktiivne). See tundub mulle üldisega võrreldes üsna suur.
Samuti ei tunne ma vajadust rohkem süüa. Püüan võimalikult täpselt oma päevaseid söömisi kirja panna, kuid lõunasööki töö juures tuleb siiski üsna silma järgi hinnata, sest seal kaalumisvõimalust pole...

Küsin, et kas selline päevane kalorinorm on piisavalt madal, et kaalu langetada? Kuulen, kuidas räägitakse, et väga vähe saab süüa ja pidevalt on näksimisehimu. Mul sellist tunnet ei ole ning seetõttu tekibki tunne, et äkki peaks kaalu langetamiseks vähem sööma....

Teiseks huvitab mind see, et kas peaks oma päevase kalorinormi kindlalt täis sööma või oleks parem, kui süüa sihilikult vähem? Või läheb siis keha säästurežiimile?

Lisaks sellele ei õnnestu mul kuidagi saada paika valkude ja rasvade tasakaalu. Pidevalt on valke liiga palju ja rasvu vähe. Süsivesikute osakaal on üldiselt paigas. Kas keegi oskaks nõu anda, mida teha, et toitumist tasakaalu saada.

Loodetavasti saab KA süsteem varsti selgeks. smiling smiley

Valikud: VastaOsunda
Re: päevane kalorinorm ja muud küsimused
Saatis: Murumumm
Kuupäev: 16. January 2013, kl 00.28

On väga raske vastata, kas sinu kalorinorm on piisavalt väike või mitte - väga palju sõltub sinu ainevahetusest, kui kiiresti sa soovid kaalus alla saada ja ka sellest, mis "usku" sa oled grinning smiley

Keegi siin seltskonnas ütles kunagi väga tabavalt, et toitumine on nagu usk - on erinevad teooriad ja nendel teooriatel on tulihingelised "prohvetid" ja ustavad järgijad.

Esiteks kalorinormide kohta on mitmeid usundeid - KA arvutab sulle normi vastavalt sinu hetke kaalule, eesmärgile, kehalisele koormusele ja ajale, mis sisestad, arvestamata mingite miinimumide või maksimumidega.
Palju tulihingelisi pooldajaid on BAVi (baasainevahetuse) normidel - kuid isegi siin on mitu koolkonda (et asi liiga lihtne ei oleks spinning smiley sticking its tongue out): Ühed usuvad, et BAV tuleks arvestada hetke kaalu alusel koos normaalse elamiseks vajaliku liikumisega (voodist tõusmine, söögi tegemine jne), teised arvutaks samuti hetke kaalu alusel, aga jätaks selle "baasliikumise" arvestusest välja. Kolmandad aga väidavad, et BAVi tuleks arvestada ainult oma ideaalkaalu alusel, kuna rasv iseenesest energiat ei tarbi puhkeolekus.

Järgmine usund on liikumisega kulutatud kalorid - ühed usklikud söövad liikumisega kulutatud kalorid kuulekalt toiduga tagasi sisse tavalisele kalorinormile lisaks, teised aga võtavad liikumist kui boonust kaalulangetusele ja neid kulutatud kaloreid tagasi ei söö.

Kalorite täis/üle/alla söömise usunditel on kõigi omad tulihingelised järgijad - normide täis sööjad väidavad kivikõvalt, et alla ei tohi süüa, muidu läheb keha säästurezhiimile, normist alla sööjad väidavad, et ainult nii ongi võimalik kaalus alla saada ja "vabalt võtjad" söövad mõni päev üle teinekord alla ja ei tee sellest mingit numbrit eye rolling smiley

Järgmiseks "jumalaks" grinning smiley võib võtta tasakaalu. KA pakutud pirukagraafik oma 15/30/55% soovitusega on küll kena vaadata ja juba 70-ndatest peale kuulutatud ainuõige mudelina nagu usule kombeks smiling smiley. Aga see jääb siin märkimata, et see tasakaal on arvestatud keskmise lihasmassi, ainevahetuse ja liikumisega kaalu mitte langetava inimese kaloraazhi alusel - pilt muutub, kohe kui vähendame kaloraazhi või kui lihasmass, liikumine või ainevahetus ei olegi "harju keskmine". Süsivesikute sõpradele see usk sobib ka kaalulangetuse ajaks, aga teaduspõhise usundi kohaselt peaks naise keha saama päevas isegi vähese aeroobse liikumise korral vähemalt 1g valku (kui liikumist juba 4-5x nädalas ja/või lihastreening plaanis, siis isegi kuni 2,5g) 1kg kehamassi kohta ja sama palju gramme ka rasva (miinimum 50g päevas) - ja kui seda usundit järgida, siis lendab see KA "tasakaalupirukas" pilbasteks (valgud üle, rasvad enam-vähem "normis" ja süsivesikud alla). Süsivesikute normeerimist peetakse selle usundi kohaselt vähemtähtsaks, kuna keha suudab valkudest ja rasvadest süsivesikuid sünteesida, aga vastupidi mitte.

Omaette usk on ka toidu glükeemilise indeksi jälgimine, mis näitab kui kiiresti ja kui palju mingi toit veresuhkru väärtusi kõigutab. Madala glükeemilise indeksiga toit hoiab väidetavalt veresuhkru tasasena ja madalamal tasemel pikemalt ja seega ei lähe kõht kiiresti tühjaks.

Siis on veel vee joomise usk - osad pingutavad kasvõi põie lõhki, et mingi kindel kogus vett päevas ära tarbida drinking smiley, teised joovad nii palju kui janu on.

Nonii - loodan, et sain su pea tõsiselt sassi aetud the finger smiley. Aga selle kõigega tahan ma öelda ainult seda, et igaüks meist on erinev ja igaühe keha reageerib erinevalt toitudele ja tasakaaludele ja mida iganes me ka endaga ei teeks, seepärast võta asja rahulikult, proovi erinevaid variante, hangi infot erinevate teooriate kohta ning kindlasti õpi tundma oma toitu ja oma keha. Ära ürita hüpata üle oma varju - kui mingi soovitatud "usk" sulle ei sobi, siis see lihtsalt ei sobi ja tuleb midagi muud proovida.

Soovin sulle palju edu selles ettevõtmises! Sa saad hakkama! the finger smiley

Valikud: VastaOsunda


Sellesse rubriiki võivad kirjutada ainult registreeritud kasutajad.