Kaaluabi uudised
Kööginurk
Kaalu langetamine
Tervisesport
Motivatsioon
Muud jutud
Keto dieet kui elustiil
Saatis: korvpall
Kuupäev: 01. December 2021, kl 22.00

Tere! Olen algaja keto maailmas. Kas siin foorumis on veel inimesi, kes ketoga on proovinud või järjepidevalt elavad? Minu hädad on ilmselt suuresti kinni liigses süsivesikute ehk siis suhkru tarbimises, lisaks võileivasõbrana ja pastasõbrana kindlasti ka gluteen. Kaal on ainult aasta-aastalt tõusnud, erinevad haigused kummitavad nagu näiteks krooniline nohu. Ma ei suuda pidada dieeti kui sellist ja tahaks uskuda, et lahendus peitub pigem elustiili muutmises. Keto siis tähendab väga drastilist süsivesikute kasutamist menüüs - täna saan neid enda toidulaualt lillkapsast, brokkolist, tomatist, kurgist, redisest, pähklitest jne (need kõik päris keto ja kõhusõbralikud). Hommikusöögiinimesena tarbin rohkelt muna ja peekonit. Igasugune liha ja kerge salat sealjuures on põhiline toit eesmärgiga rasvade osakaalu hoida 60-70% juures, 20% proteiini-valku, ja natuke süsivesikut. Tore oleks kuulda teiste kogemusi ketoga smiling smiley

Valikud: VastaOsunda
Re: Keto dieet kui elustiil
Saatis: Anica
Kuupäev: 08. December 2021, kl 18.19

Tere! Olen proovinud nn. ketot (paleo,LCHF). aga ei sobinud, kuna minu jaoks liiga vähe kiudaineid, tekkis totaalne kõhukinnisus, lisaks sapivalu liigsest rasvast jms. Mulle sobib vahelduvpaast 16/8 ja süsivesikute koguse vähendamine 50 - 90 g-ni oma kaloraaži piires. Mul läks umbes 4-6 kuud uurimist ja katsetamist, et enda jaoks sobivad toiduained ja toitumisrežiim paika panna.

Vt. lähemalt "vahelduvpaast" (intermittent fasting) kohta: Johns Hopkins (ülikool), Allan Randlepp.
16/8 söömisrežiimiga harjub kiiresti.

Valikud: VastaOsunda
Re: Keto dieet kui elustiil
Saatis: korvpall
Kuupäev: 12. December 2021, kl 12.01

Köögiviljad on mul ka suured sõbrad - brokkoli, lillkapsas, kurk, tomat, avokaado jne ehk siis kiudainetest puudust küll ei tunne. Juustudest katsun valida lakoosivabu tooteid. Liha olen hakkanud valima viimasel ajal üha rohkem veise oma või kala, kana loomulikult ka vähemalt kord nädalas.
Vahelduspaast käib väga hästi ketoga kokku - kuna suhkruid ehk siis süsivesikuid tarbin minimaalselt, siis insuliini tase on kehas madal, veresuhkur ei kõigu meeletult, kõht on pidevalt täis ja ei ole isusid. Tahestahtmata tekib vajadus toidukordi vahele jätta, sest kõht ei ole tühi ja ma ei mõtle koguaeg toidu peale. 24 tundi paast on tavapärane ja seda olen korduvalt teinud, proovisin ära ka 48tundi paastu ning ei olnud mingit probleemi ja tegin selle jooksul isegi 2 tugevat trenni.
Veel üks asi. Õunaäädikajook või kookoseäädikajook - see ka igapäevane kaaslane. Ilmselt see, aga ka üldine toidulaua kardinaalne muudatus ja trenn on muutnud väga oluliselt seda kuidas mu keha toitu seedib.
Keto suunas soovitan kindlasti liikuda kõigil, kellel on kaaluga probleeme ja tunnevad, et toimub pidev ülesöömine ning toiduga patustamine. Minul toimus üleminek 3-4päevaga ja keha harjus ära - alguses olid peavalud ja keha karjus suhkru järgi aga see läks kiirelt üle - hetkel tunnen, et ma mitte ainult ei taha ketoga edasi minna, vaid see sobib mulle elustiiliks: energiat on palju, kehakaal alaneb meeletus tempos ja kõik on ülipositiivne smiling smiley

Valikud: VastaOsunda
Re: Keto dieet kui elustiil
Saatis: Anica
Kuupäev: 12. December 2021, kl 17.51

Kahjuks köögiviljadest minu seedimise toimimiseks ei piisanud. Kõhu hoiab täis valk ja rasv, aga liigne valk tekitas omakorda kõhukinnisuse ja sapp ei talunud rasva sellisel määral. Iga organism toimib erinevalt. Minu keha nõuab funktsioneerimiseks täisteravilja ja (madala GI-ga) puuvilju-marju. Ka paleo ja LCHF oli raske ning tegelikku ketoosi ma kunagi ei jõudnudki. Nii ma oma kehale sobiva variandi välja mõtlesin, võttes igaühest midagi.

Pikaajalise ketogeense dieedi tagajärgede eest on ka tõsiselt hoiatatud. Kui aga sobib, siis arvan, et kuni sobiva kaalunumbrini OK, aga edasi võiks olla ettevaatliksmiling smiley ja selle kohta rohkem uurida nii meie kui muu maailma teadlaste seisukohtismiling smiley

Valikud: VastaOsunda
Re: Keto dieet kui elustiil
Saatis: korvpall
Kuupäev: 19. January 2022, kl 23.27

Väike update kuidas läinud on smiling smiley
Olen 125kg pealt täna 108kg peale jõudnud (eesmärk 95kg).
Jätkan süsivesikutevaeselt. Jube positiivne on, et kõik sujub kuidagi loomulikult - kõht on täis, energiat on piisavalt, seedimine on nagu öö ja päev võrreldes "eelmise eluga".
Olen tarbinud korduvalt ka vähesel määral alkoholi. Külm õlu peale trenni on ikka hea asi küll smiling smiley
Tunnistan, et magusasõbrast suhkru sisulise killimiseni viimase ca 3 kuuga, on mul endiselt tõsine tahtmine võtta suur šokolaaditahvel ja see korraga ära süüa. Eriline maiuspala oli 85%-ne tume šokolaad, mis tundus "täielik taevas" ja mu töökaaslased arvavad, et ma olen hull kui väidan, et see on magus. Šokolaadi mul kodus on ja 99%-st paar kildu ikka mõne päeva tagant või kord nädalas võtan, ja siinjuures see kontrast 85%-ga oli tõesti äärmiselt suur.
Trenni on sellel nädalal natuke pidurdanud enesetunde mõttes ilmselt kolmas toos seda toredat vaktsiini, mis meil hetkel aktuaalne on. Eelmise nädalaga võrreldes on jõudu palju vähem ja kohe raske on - loodan, et see siiski möödub ja saan ka siin hoogu veel juurde panna.
Raske on võtta seisukohta kas ma olen ketoosis või olen seda olnud? Fakt on see, et süsivesikuid jälgin hoolega ja proovin nendest hoiduda. Toitu ei ole kordagi kaalunud, ega suutäit lugenud. Portsud on jätkuvalt suured ja rasvane toit maitseb hästi ning mis kõige olulisem, kõht püsib ja on pidevalt täis. Viimane tingib omakorda sellel, et ei ole probleemi toidukordi vahele jätta.
Suur tugi on olnud youtube - keto-maailma kohta löö ainult märksõna sisse ja sajad videod vaatamiseks olemas

Valikud: VastaOsunda
Re: Keto dieet kui elustiil
Saatis: Anica
Kuupäev: 21. January 2022, kl 17.34

Tubli saavutus kaalu mõttes. Vaktsiin mõjubki igaühele erinevalt. Organism taastub, tahab aega ja vabamalt võtmist.

Eks ketoosi jõudmise üks tunnusmärke ongi painava söögiisu kadumine. Öeldakse, et ketoosi jõutakse umbes 2 nädalaga, siis pidavat hakkama õige rasvapõletus. Mina suutsin vastu pidada umbes 6-7 päeva ja mõningate lõdvendustega veel nädalakese, siis oli selge, et nii radikaalne muutus pole minu jaoks. Aga sellegi ajaga sain üleliigsest söögiisust lahti..

Minu personaalne vähendatud süsivesikutega nn "segadieet" 16/8 ja kaloraaži piires toimib aeglaselt, aga kindlalt. Pidev väike kaalulangus. Kartul, teraviljad, juur- ning puuviljad küll menüüs, aga vähendatud hulgas. Esimese vaheeesmärgini veel 4 kilo minna, maha läinud 14 kilo. Vahepeal kaal ka seisis. Jälgin pingsalt süsivesikute hulka ja palju üle 60-70 g minna ei lase. Kui läheb, siis ei põe. Aastavahetuski möödus suuremate kadudeta, aga andis siiski varasemast teada õppetunni - kui võtad vabalt, on söögi- ja magusaisu kohe tagasi.Olen Juutuubist neid videosid vaadanud-kuulanud. Üks on kindel ja olen sellega nõus, et meie praegused ametlikud toitumissovitused e. nn toiduratas e. püramiid on ajast ja arust. Sellise süsikate osakaalu juures ei kao minusuguste põline vaenlane söögiisu kuhugi ja sul peab olema meeletult tahtejõudu, et kaloraazist kinni pidada ja alla võtta. Kui õnnestubki, siis kaalu säilitada enamasti ei suudeta. Põhiküsimus on insuliinis ja sellest meie targad arstid ei räägismiling smiley

Valikud: VastaOsunda


Sellesse rubriiki võivad kirjutada ainult registreeritud kasutajad.