Kuupäev: 25. February 2013, kl 12.43
Hei ja tänan väga usalduse eest
Olen nüüd aus, et blogi ma küll ei jaksa pidada. Teine asjaolu on ikkagi see, et toitumisspetsialist ma ei ole ja ei taha asja väga suur kella külge panna. Mis sobib ühele ei sobi aga teisele.
Mis aga võin teha on aga see, et kirjutan tihedamini siia teemasse oma toitumisest ja oma lemmikroogadest.
Kui te tõsiselt tahate kehakaalu korda saada, siis esimene asi kuhu peaks mõtlemisega jõudma on see, et sellest peaks saama teie uus mina. Kui te tahate seda, siis järgmine samm oleks see, et peaks oma keha puhastama kaseiinist (piimatooted) ja gluteenist( nisu). Ehk siis hea oleks kui teeksite kaseiini/gluteenivaba kuu. Kui kuu aega tundub võimatu, siis ka kahest nädalast oleks palju abi. Selle tulemusena saate kehast välja põletilikused protsessid (sest see kui palju me tarbime piima ja jahutooteid on liiga palju ja nende ületarbimine kasvatab kaalu ja samas ka takistab kaalulangust). See siiski tähendab seda, et kui te tahate, et teie kaal langeks ka edaspidi, siis peaks nisu ja piimatooteid oma igapäeva toitumises vähendama. Teine reegel on see, et valge suhkru tarbimine ära lõpetada nii palju kui see võimalik (ka mina ei ole täiesti puhas, sest võimatu on käia sünnipäevadel ja istuda ning mitte midagi süüa, sest kõik, mis tänapäeval poes müüakse sisaldab vähesel või suuremal määral nisu või piima või suhkurt). Seega pidudel laske end vabaks, kuid siiski ärge üle pingutage. Argielus aga püüdke olla tublid ning teha võimalikult palju ise süüa. Piimatoodete tarbimist võiks piirata 5x nädala jooksul. Et siis oleks hea, kui kaks päeva nädalast oleksid piimavabad. Piimatoodete all mõtlen puhast toodet, ilma et sinna oleks lisatud suhkurt. Kui tahate jogurtit, siis ostke maitsestamata jogurt ning lisage sinna ise marju, puuvilju, pähkleid sisse (kui tahate magusamat, siis lisage agaavi siirupit).
Kogu selle toitumise tõde seisneb selles, et te saaksite oma veresuhkru kontrolli alla. Kui tarbite suhkurt(süsisvesik), siis veresuhkur läheb hästi kiiresti lakke ning siis samamoodi ta ka väga jäsku kukub, mille tulemusena keha hakkab nõudma järgmist doosi. Kui veresuhkur tõuseb hästi kiiresti, siis keha hakkab lisaks tootma insuliini, et energia ülejääke salvestada kusagile ehk siis meie rakkudesse, muutes selle rasvaks. Kui te oma veresuhkru saate stabiilseks ja ta enam ei hüppa sedasi üles alla, siis keha ei tooda enam insuliini sellistes kogustes ning tulemuseks on see, et toidu töötlemiseks hakkab keha kasutama oma energiavarusid (rasva) ja nii te hakate vaikselt alla võtma.
Ma panen siisa kirja toidud, mis mulle esimese hooga ette tulevad ja mis ei tõsta veresuhkurt ning mis aitavad kaalu alandada: kõik lihad, kõik kalad, muna, oliivõli, rohelised salatid, suvikõrvits, baklazaan, tomat, kurk, brokkoli, lillkapsas, tavaline kapsas, rohelised oad (külmutatud), kidney oad (ühesõnag igasugused oad on head), roheline hernes, läätsed (punased, mustad, valged), kikerherned, erinevad piprad ja maitsetaimed, tatar, basmati riis,quinoa, tume shokolaad +70%, pähklid, kõvad juustud, suhkruvabad piimatooted, täistera pasta, munapasta, avokaado, oliivid,sooja kaste, seened, tofu, ingver,redis,pesto, hapukaspas, igasugused marjad, spinat, seller, tomatipastad, küüslauk, aprikoosid, greip, pomelo, pirn, ploom, õun,apelsin, poeleivad on kõik out, kui siiski tahate võileiba, siis Wasa 24% fiber on ok, metsik riis, pruun, must riis, kookospiim. Puuviljadega on lood sellised, et neid tuleb süüa kas 15 min enne põhisööki või siis juba 2h peale sööki. Soovitavalt on neid süüa 1 kord päevas näiteks vahepalana (nii teen mina). Porgand on hea ainult toorel kujul (keedetuna tõstab veresuhkru väga kõrgele). Kartul on samuti mitte parim valik, sest tõstab veresuhkurt. Kartuliga on üdse nii, et värsket, noort kartulit võib süüa, aga vana kartul, mis juba tärklist täis ei ole enam kehale hea. Samas muidugi kui on valida, kas keedukartul või friikartul, siis pigem keedu
.
Minu hommikusöök näeb tavaliselt selline välja: roheline salat oliivõli ja tomatitega, 2 keedumuna mojoneesiga ning juurde võileib wasaga. Teine variant on munapudru või omlett erinevate lisadega nagu sink, tomat, oad, maitseained. Kui on kiire hommik, siis söön puuvilju ja ostan maitsetsamta jogurtit kuhu lisan pähkleid ning lisan sekka agaavi siirupit.
Minu lõuna: kas mõni soe salat, kapsarullid, värske salat + liha, värske salat + kala, liha ja tatar, liha ja riis või kala ja riis.
vahepalaks on tavaliselt puuviljad.
Õhtusöögiks praen omale oliivõlil köögivilju nagu suvikõrvits, seened ja brokkoli, lisan juurde punaseid ube või läätsed ning juurde siis kanaliha, rohelist salatit. Õhtusööki proovin süüa mitte hiljem kui kell 20:00 - magama tavaliselt heidan 23 -24 vahel.
Nagu juba mõni aeg tagasi ütlesin, siis kaloreid ma ei loe, söön nii palju kuni kõht täis ja portsud pole mul väikesed vaid ikka normaalsed.
Ma nüüd ei hakka siinsamas mingeid retseptinäidiseid kirja panema, äkki teil endil juba tekivad mõtted, mida võiks süüa teha antud nimekirjast. Ma lihtsalt võin proovida õhtuti siia kirjutada, mida ma sõin ja kuidas ma seda valmistasin. Kirjutage ja küsige julgelt, kui midagi jäi mu jutust arusaamatuks või vajab täpsustamist.